یادداشت | برای نخستین بار؛ ریاست یک زن بر یکی از نهادهای اصلی «مذهبی» در واتیکان

زن راهبه‌ی ۵۹ ساله‌ای به نام سیمونا برامبیلا به‌تازگی از سوی پاپ فرانسیس به ریاست «مجمع موسسات زندگی وقف‌شده و انجمن‌های زندگی تبلیغی» منصوب شده که یکی از نهادی مهم در ساختار واتیکان است.

زن راهبه‌ی ۵۹ ساله‌ای به نام سیمونا برامبیلا به‌تازگی از سوی پاپ فرانسیس به ریاست «مجمع موسسات زندگی وقف‌شده و انجمن‌های زندگی تبلیغی» منصوب شده که یکی از نهادی مهم در ساختار واتیکان است.

این انتصاب به این معناست که برامبیلا به عنوان عالی‌ترین مقام این نهاد مذهبی، وظیفه نظارت بر جوامع دینی مردانه و زنانه و مدیریت ارتباطات آنها با پیروانشان را بر عهده خواهد داشت.

این انتصاب، تاییدی بر تمایل پاپ فرانسیس برای افزایش نقش زنان در مناصب رهبری کلیسای کاتولیک است.

با وجود این، پاپ هم‌زمان با این انتصاب، کاردینال آنخل فرناندز آرتیمه را نیز به عنوان دستیار برامبیلا منصوب کرد تا در انجام وظایف او را همراهی کند. این اقدام باعث شد بعضی ناظران درباره تقسیم مسئولیت‌ها و نقش واقعی برامبیلا ابراز تردید کنند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارش خود گفته است که به نظر می‌رسد از دیدگاه الهیات پاپ معتقد بوده که انتصاب فرناندز ضروری است، چون رئیس این دفتر باید توانایی برگزاری مراسم عشای ربانی و دیگر مناسک مقدس را داشته باشد؛ اموری که در حال حاضر تنها مردها اجازه انجام آن را دارند.

به گزارش سالنامه آماری واتیکان در سال ۲۰۲۲ تعداد زنان راهبه بیش از کشیش‌ها و شماسان است. نزدیک به ۶۰۰ هزار زن راهبه در سراسر جهان مشغول فعالیت هستند که تعداد آنها ۴۷ درصد بیشتر از تعداد کشیش‌ها است.

انتصاب سیمونا برامبیلا غیر منتظره نبود، چون این تصمیم در چارچوب فرایندی تدریجی برای ادغام زنان مذهبی در نهادهای تصمیم‌گیری واتیکان انجام شده است.

تا پیش از سال ۲۰۱۹ تمام اعضای مجمع موسسات زندگی وقف‌شده، مرد بودند. این وضعیت باعث بروز انتقاداتی داخلی شده بود، چرا که زنان از موقعیت‌های تصمیم‌گیری محروم بودند.

اما در همان سال پاپ فرانسیس برای نخستین بار هفت زن را به عنوان اعضای این مجمع منصوب کرد و پس از آن سیمونا برامبیلا ابتدا به سمت دبیر و اکنون به‌عنوان ریاست این نهاد انتخاب شد.

از آغاز دوران رهبری پاپ فرانسیس، حضور زنان در واتیکان به تدریج افزایش یافته است.

در سال ۲۰۱۶ باربارا جاتا به عنوان مدیر موزه‌های واتیکان منصوب شد و در سال ۲۰۲۲ رافائلا پترینی به سمت دبیرکل فرمانداری واتیکان انتخاب شد، مقامی که به صورت معمول به اسقف‌ها اختصاص داشت.

به گزارش خبرگزاری واتیکان، درصد زنان در ساختارهای این نهاد از ۱۹/۲ درصد در سال ۲۰۱۳ به ۲۳/۴ درصد در سال ۲۰۲۳ افزایش یافته است.

این پیشرفت‌ها مستلزم اصلاح قانون اساسی واتیکان بود که در سال ۲۰۲۲ انجام شد و به افراد غیر روحانی، از جمله زنان، اجازه داد مدیریت یک نهاد را بر عهده بگیرند و به مقام ریاست منصوب شوند. اگرچه این تغییرات به تدریج انجام می‌شود، اما انتصاب این زن ایتالیایی نشان‌دهنده عزم پاپ فرانسیس برای گسترش نقش زنان مذهبی در کلیسا است، تصمیمی که همچنان با مقاومت برخی از بخش‌های محافظه‌کار کلیسای کاتولیک روبه‌رو است. [1]

[1] bbc.com/persian/articles/c2l0141qr9no


نوشته های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا