وقتی کن پاکستون، دادستان کل تگزاس، تلاش کرد تا یک مؤسسه خیریه کاتولیک را که به مهاجران غیرقانونی در مرز پناه داده و کمکهای انسانی ارائه میکرد، تعطیل کند، کاردینال رابرت مکالروی از سن دیگو موضعی قاطعانه در برابر این اقدام گرفت.
مکالروی در بیانیهای گفت: «ایالت تگزاس از فشار دولتی برای محدود کردن کار کلیسا در یکی از اساسیترین تعهداتش استفاده میکند: تغذیه گرسنگان، اسکان بیخانمانها و سیراب کردن تشنگان. هیچ دولتی نمیتواند از نظر اخلاقی به ما بگوید که این مأموریت را رها یا محدود کنیم.»
اوایل ژانویه، در حالی که میلیاردرهایی مانند مارک زاکربرگ سیاستهایی را در پیش گرفتند که به نظر میرسید برای خوشایند دولت آینده ترامپ طراحی شدهاند، پاپ فرانسیس رویکرد متفاوتی در پیش گرفت و مکالروی، فارغالتحصیل هاروارد و استنفورد، را به عنوان اسقف اعظم واشنگتن دیسی – یکی از پرنفوذترین موقعیتها در کلیسای کاتولیک آمریکا – منصوب کرد.
این انتصاب پس از آن انجام شد که دونالد ترامپ اعلام کرد برایان بورچ، فعال سیاسی راستگرا و منتقد پاپ فرانسیس، که رهبری گروه محافظهکار «کاتولیکوُت» را بر عهده دارد، به عنوان سفیر آمریکا در واتیکان منصوب خواهد کرد. ترامپ در بیانیهاش ادعا کرد که بورچ بیشترین رأی کاتولیکها را نسبت به هر نامزد ریاستجمهوری دیگر برای او به ارمغان آورده است.
هم متحدان و هم منتقدان پاپ فرانسیس میگویند این انتصابها زمینه را برای برخورد بین واتیکان و واشنگتن ترامپ فراهم میکند. گفتنی است که کاتولیکهای راستگرا و افراطی — از لئونارد لئو تا استیو بنن — نفوذ قابل توجهی در پایتخت آمریکا دارند. همچنین قابل توجه است که پاپ فرانسیس روز ۶ ژانویه، یعنی سالگرد حمله هواداران ترامپ به کنگره، را برای اعلام این انتصاب انتخاب کرد.
ماسیمو فاگیولی، استاد الهیات و مطالعات مذهبی، گفت: «مکالروی از نظر فکری بسیار فرهیخته است. او یک متفکر است. مردی آرام است و میتواند با صدایی ملایم قویترین مواضع را علیه یک سیاست مهاجرتی خاص بیان کند. او شجاع است.» فاگیولی خاطرنشان کرد که مکالروی یکی از نزدیکترین مقامات به پاپ فرانسیس در آمریکای شمالی است.
او افزود: «مکالروی در بسیاری از جهات صدای فرانسیس است، و حضور در واشنگتن دیسی صدای او را تقویت میکند. این جایی است که قدرت در آن مذاکره میشود، و نه فقط در کاخ سفید، بلکه در کنگره و دیوان عالی کشور.»
این راهروهای قدرت به طور فزایندهای تحت تأثیر کاتولیکهای راستگرایی قرار گرفتهاند که با برنامههای پاپ فرانسیس مخالفند. برجستهترین سیاستمدارانی که از او حمایت میکنند، مانند جو بایدن و نانسی پلوسی که هر دو از کاتولیکهای معتقدند، در حال از دست دادن نفوذ و قدرت هستند.
استیو بنن، مشاور مسیحیناسیونالیست ترامپ که او نیز کاتولیک است، گفت انتخاب مکالروی توسط پاپ فرانسیس نشان میدهد که پاپ خود را در مسیر برخورد با کاخ سفید بر سر یکی از اصلیترین برنامههای ترامپ قرار خواهد داد.
بنن به گاردین گفت: «کل فرآیند اخراج مهاجران زمانی آغاز میشود که رئیسجمهور ترامپ دستش را از روی کتاب مقدس King James بردارد. بلافاصله واتیکان، از طریق کاردینال خود، سعی خواهد کرد با این موضوع مقابله کند.»
بنن، که در واشنگتن دیسی زندگی میکند، گفت معتقد است کلیسای کاتولیک و مؤسسات خیریه وابسته به آن ممکن است با تحقیقات جنایی وزارت دادگستری (DoJ) به دلیل نقششان در تسهیل آنچه او و دیگر رهبران راستگرای جنبش Maga «تهاجم» مهاجران غیرقانونی به آمریکا نامیدهاند، مواجه شوند. او افزود: «من معتقدم این موضوع میتواند به ورشکستگی فنی کلیسا منجر شود.» بنن همچنین گفت مکالروی «یک بازیکن است، نه یک فرد ضعیف.»
بنن تنها فرد تندرو جنبش Maga نیست که با دیدهای تحقیرآمیز اقدامات کلیسا را مینگرد. نماینده کنگره، مارجوری تیلور گرین، پیشتر گفته بود که شیطان «کلیسا را کنترل میکند» و ادعاهایی راستگرایانه را مبنی بر اینکه مؤسسات خیریه کاتولیک از طریق قراردادهای دولتی برای کمک به مهاجران حمایت میشوند، تکرار کرده بود.
مکالروی در اولین کنفرانس مطبوعاتی خود پس از انتصابش گفت: «یک اخراج گسترده، بیحسابوکتاب و عظیم در سراسر کشور با آموزههای کاتولیک ناسازگار خواهد بود.»
مشخص نیست که آیا وزارت دادگستری ترامپ یا قضات، گروههای خیریه کاتولیک را به دلیل کمک به مهاجران غیرقانونی مسئول بدانند یا خیر. تلاشهای کن پاکستون، دادستان کل تگزاس، برای تعطیلی مؤسسه خیریه Annunciation House در ال پاسو تاکنون توسط دادگاههای پایینتر رد شده است، اما این پرونده در دادگاه عالی ایالت بررسی خواهد شد.
این موضوع حتی ممکن است برای برخی قضات راستگرا نیز پیچیده شود، زیرا Annunciation House استدلال کرده است که خدمت به مهاجران یک مسئله آزادی مذهبی است، اصلی که اغلب در شکایتهای حقوقی محافظهکاران مورد استناد قرار میگیرد.
جروم وسویچ، وکیل Annunciation House، گفت که اساسیترین اصل مسیحیت — دوست داشتن همسایه — در خطر است.
او گفت: «ما در مورد ورود افراد جدید به کشور صحبت نمیکنیم، بلکه سعی داریم اطمینان حاصل کنیم که به مردم خدمت میشود و در خیابانها رها نمیشوند. مردم ممکن است آن را سیاسی کنند، اما ما سعی داریم به افرادی که در مقابل ما هستند خدمت کنیم.»
برایان بورچ، نماینده جدید آمریکا در واتیکان، پیشتر پاپ فرانسیس را به دلیل تصمیم سال ۲۰۲۳ وی مبنی بر اجازه به کشیشها برای برکت دادن به اتحادیههای همجنسگرایان مورد انتقاد قرار داده و به پاپ اتهام زد که با «الگوی کینهتوزی» حکومت میکند. او پیشتر حدس بود که پاپ به دلیل سن بالا مدت زیادی در این سمت خدمت نخواهد کرد. مشخص نیست که آیا این اظهارات میتواند منجر به رد انتصاب بورچ توسط واتیکان شود یا خیر، اما ناظران خاطرنشان کردند که این امکان وجود دارد.
در سال ۲۰۲۳، پاپ فرانسیس در مورد منتقدانش در آمریکا اظهار نظر کرد و گفت که با «یک نگرش بسیار قوی، سازمانیافته و ارتجاعی» علیه خود مواجه است.
ناظران واتیکان اکنون در حال بررسی این موضوع هستند که آیا پاپ فرانسیس مانور دیگری در ذهن دارد که میتواند بر اسقفنشین پرنفوذ دیگر — این بار در ایالت زادگاه ترامپ، نیویورک — تأثیر بگذارد یا خیر. کاردینال تیموتی دولان، که به عنوان متحد ترامپ شناخته میشود و گفته رئیسجمهور منتخب «ایمان مسیحی خود را جدی میگیرد»، در فوریه به سن بازنشستگی میرسد.
اگر فرانسیس بخواهد ضربهای محکم وارد کند، ایالات متحده ممکن است به زودی شاهد انتقال کاردینالی دیگر باشد که از نظر سیاسی با پاپ آرژانتینی همراستا است و به شهر نیویورک میرود.[1]
[1] theguardian.com/world/2025/jan/13/pope-francis-trump-us-immigration