رشد و توسعه رسانه‌ای حوزه علمیه در یکصد سال اخیر

مسئول دبیرخانه قطب ها و انجمن های علمی حوزه با اشاره به نقش پیش‌گام حوزه‌های علمیه در تأسیس و توسعه نهادهای رسانه‌ای، تلاش‌های عالمان دینی در تولید دانش دینی رسانه‌ای، راه‌اندازی نهادها و گفتمان‌سازی در عرصه رسانه را انکار ناپذیر دانست.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا برته به مناسبت یکصدمین سال بازتأسیس حوزه علمیه قم در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه، اظهار کرد: سخن گفتن از دستاوردهای رسانه‌ای حوزه‌های علمیه، مجالی وسیع و پرمغز می‌طلبد. با این حال در خلال این صد سال اخیر می‌توان به برخی نکات مهم اشاره کرد. حوزه‌های علمیه از جمله نهادهای پیشگام فرهنگی کشور در مواجهه با انواع جدید رسانه بوده‌اند؛ رسانه‌هایی که ابتدا در قالب نشریات ظهور یافتند، سپس در شکل رادیو و رسانه‌های صوتی، بعد تلویزیون و در نهایت به عرصه گسترده فضای مجازی راه یافتند.

مسئول دبیرخانه قطب ها و انجمن های علمی حوزه ادامه داد: جالب توجه است که بدانیم عالمان دینی که در استفاده از بیت‌المال نهایت دقت و احتیاط را دارند، در همان سال‌های ابتدایی قرن اخیر با صدور فتواهایی اجازه صرف وجوهات شرعی در مسیر تأسیس نشریات دینی، علمی و فرهنگی را صادر کردند تا سطح آگاهی عمومی جامعه ارتقا یابد. این تصمیم نقطه شروعی شد برای تأسیس مستقیم نشریات از سوی حوزه.

مدیرمسئول سابق خبرگزاری حوزه ادامه داد: پس از نشریات، حوزه وارد مرحله نهادسازی رسانه‌ای شد. مراکز رسانه‌ای راه‌اندازی شدند، دامنه فعالیت‌ها به سطح بین‌المللی گسترش یافت و تربیت نیروی انسانی رسانه‌ای در دستور کار قرار گرفت. اما شاید مهم‌ترین دستاورد حوزه در عرصه رسانه، تولید دانش دینی در این زمینه است؛ فقه رسانه، فقه فضای مجازی، فقه کنشگری در رسانه و فضای مجازی از جمله حوزه‌های نوپدید و بسیار ارزشمند به شمار می‌آیند.

حجت‌الاسلام و المسلمین برته افزود: حوزه به این سطح نیز بسنده نکرد. این جریان علمی را به یک رشته رسمی تبدیل کرد، آن را در آموزش‌های حوزوی نهادینه ساخت و در ادامه، گفتمان‌سازی رسانه‌ای را در دستور کار قرار داد. مراکز تخصصی رسانه‌ای ایجاد شدند و در کنار آن، جشنواره‌ها و رویدادهای ملی و بین‌المللی با موضوع رسانه و دین برگزار گردید. همچنین جوایز تخصصی رسانه‌ای پایه‌گذاری شد که همه این‌ها نشان‌دهنده بلوغ حوزه در عرصه رسانه است.

استاد حوزه علمیه قم در پایان خاطرنشان کرد: اگر انقلاب اسلامی امروز دارای چنین دستاوردهای رسانه‌ای است، بی‌تردید بخشی از آن مرهون تلاش کنشگران حوزوی است. بدون حضور حوزه، رسانه‌ها از محتواهای فلسفی، هنری، ادبی، داستانی، نمایشی و تاریخیِ برگرفته از عمق معرفت دینی بی‌بهره می‌ماندند.

نوشته های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا