دوره آموزشی مبلغان بینالمللی اربعین با عنوان «اربعین تمدن ساز» با حضور جمعی از اساتید و کارشناسان حوزه و دانشگاه، از عصر سه شنبه در سالن همایش های دبیرخانه قطب ها و انجمنهای علمی حوزههای علمیه در قم آغاز شد. این دوره به مدت سه روز برگزار میشود و محور اصلی آن آمادهسازی و توانمندسازی مبلغان دینی برای تبلیغ بینالمللی در ایام اربعین حسینی است.
ببینید:
تبلیغ بینالمللی در اربعین
دوره آموزشی مبلغان بینالمللی اربعین در آستانه فرارسیدن حرکت میلیونی زائران اربعین برگزار میشود و هدف آن، ارتقای توان تبلیغی طلاب و مبلغان جهت حضور مؤثر در پیادهروی عظیم اربعین حسینی است. در این دوره، مباحثی همچون آداب تبلیغ در عراق، مدیریت ارتباطات بینفرهنگی، شناخت جریانات مذهبی، و مهارتهای خطابه بینالمللی مورد بررسی قرار میگیرد.
با توجه به جایگاه راهبردی پیادهروی اربعین در جهان اسلام، حضور علمی و تبلیغی مبلغان میتواند نقشی مهم در تقویت وحدت اسلامی، گسترش فرهنگ مقاومت، و توسعه ارتباطات فرهنگی میان ملتها ایفا کند.
نگاه انقلابی و ضدآمریکایی
در روز نخست این دوره، مباحثی پیرامون فرهنگ عمومی مردم عراق و جریانهای اعتقادی فعال در این کشور مورد بررسی قرار گرفت و حجتالاسلام والمسلمین آلایوب بهعنوان یکی از سخنرانان، به تبیین ویژگیهای اجتماعی، فرهنگی و دینی جامعه عراق پرداخت.
وی اظهار کرد: اکثریت مردم عراق شیعه هستند و بخشی زیادی از جوانان این کشور گرایش به ولایت فقیه دارند. به برکت شکلگیری حشدالشعبی، نگاه حاکم بر این نیرو، نگاهی انقلابی و ضدآمریکایی است. این نگرش، همان دیدگاهی است که شهید حاج قاسم سلیمانی و شهید ابومهدی المهندس دنبال میکردند.
آلایوب به ظرفیتهای حوزه علمیه نجف و نقش مراجع عظام تقلید اشاره کرد و افزود: نگاه مثبت شخصیتهای حوزوی نجف به جمهوری اسلامی ایران یکی از سرمایههای مهم فرهنگی و دینی در ارتباط میان دو کشور است. این نگاه مثبت فرصت مناسبی برای ارتباطات دینی و تقویت دیپلماسی فرهنگی بهشمار میرود.
وی در ادامه گفت: یکی دیگر از ظرفیتهای مهم، حضور دانشجویان عراقی در ایران است. سال گذشته بین ۴۰ تا ۴۵ هزار دانشجوی عراقی در دانشگاههای ایران تحصیل کردند که باید برای این قشر تأثیرگذار، برنامهریزی تبلیغی و فرهنگی دقیقی صورت گیرد.
کارشناس حوزوی بر لزوم توجه به اقوام کرد عراق تاکید کرد و اظهار داشت: اقوام کرد از ظرفیتهای مهم برای گسترش پیام انقلاب و معارف اهل بیت (ع) هستند و نیازمند برنامهریزی ویژهاند.
وی در ادامه با اشاره به تهدیدهای موجود در فضای عراق گفت: حضور و تلاش آمریکا و نیروهای همپیمان آن برای نفوذ در عراق یکی از تهدیدهای جدی بهشمار میرود. همچنین رواج تفکرات بعثی میتواند در مسیر فعالیت مبلغان وجود داشته باشد.
آلایوب با تاکید بر ضرورت توجه به نقش بانوان در تبلیغ دینی افزود: در عراق، به دلایل فرهنگی به جایگاه زنان آنطور که باید، توجه نمیشود. این مسئله باید در برنامهریزیهای تبلیغی مدنظر قرار گیرد و برای ارتقای جایگاه بانوان اقدام شود.
وی در پایان از تشکیل شبکه مبلغین در عراق خبر داد و گفت: در حال حاضر بیش از ۷۰۰ مبلغ و مبلغه در این شبکه فعالیت میکنند. این شبکه بهصورت متمرکز مدیریت شده و برنامههای متنوعی برای جوانان و بانوان در قالب همایشها و نشستها اجرا کرده است.
حوزه نجف اقتدار خاصی در جامعه دارد
در ادامه، دکتر فراتی به بررسی جریانهای اعتقادی فعال در عراق پرداخت.
وی با اشاره به تنوع مذهبی و فکری در مسیر پیادهروی اربعین، اظهار داشت: در این مسیر، با تصاویر و مبلغان متعددی مواجه میشویم که هرکدام وابسته به یکی از جریانهای فعال در عراق هستند. بسیاری از این جریانها پایگاه اصلیشان در حوزه علمیه نجف است.
وی افزود: ویژگیهای حوزه علمیه نجف در ابعاد مختلف، از جمله نوع نگاه به مردم، ساختار خانواده و شیوه تبلیغ، متفاوت از حوزه علمیه ایران است. حوزه نجف اقتدار خاصی در جامعه دارد و نقش مرجعیت در این حوزه بهصورت تاریخی در اختیار مراجع ایرانی بوده است.
فراتی با بیان اینکه شناخت دقیق از جریانهای فکری فعال در عراق برای مبلغان ضروری است، گفت: تبلیغ موفق در اربعین، نیازمند درک عمیق از مختصات فرهنگی و مذهبی مردم عراق و جریانهای مؤثر در آن است.