«Gaza Cola»؛ این یک شوخی نیست، بلکه خبری مهم در تحولات سبک زندگی مقاومتی و کنشگری مسلمانان در اروپا است. در برابر سلطهجویی رژیم صهیونیستی و حمایتهای دولتهای مختلف از آن و همچنین نظم بازاری که همواره منافع خاصی را تأمین کرده است، کالاهای وابسته به صهیونیستها و برندهای مطرح آنها طی دو سال گذشته هدف تحریم مسلمانان ایتالیا و اروپا بودهاند. اما معرفی جایگزین واقعی و البته نمادین برای آنها، خبری تازه است.
با نزدیک شدن به ماه رمضان، غزه کولا با پیامی روشن وارد ایتالیا میشود: «با اخلاق و پایدار بنوشید، از بازسازی غزه حمایت کنید و حمایت مالی از کسانی که از اشغال و آپارتاید حمایت میکنند را متوقف کنید.»
نماد مقاومت و همبستگی
غزه کولا فقط یک نوشیدنی گوارا نیست، بلکه نمادی واقعی از مقاومت و آزادی برای مردم فلسطین است. این ابتکار که در سال 2023 توسط اسامه قاشو، فعال فلسطینی، بنیانگذاری شد، با هدف ارتقای استقلال اقتصادی فلسطین و اختصاص سود آن به بازسازی بیمارستان الکرامه، که در اثر بمبارانهای اسرائیل در شمال نوار غزه ویران شده، شکل گرفت. قاشو در مصاحبهای با رادیو پوپولار گفت: «غزه کولا میخواهد جایگزینی مشخص برای شرکتهای چندملیتی باشد که بهطور مستقیم یا غیرمستقیم از اشغالگری اسرائیل حمایت میکنند.» این ایده بهسرعت گسترش یافت و از طریق شبکهای از فعالان، مصرفکنندگان آگاه و حامیان آرمان فلسطین، حمایت بینالمللی پیدا کرد.
یک موفقیت بینالمللی، رمضانی همراه با همبستگی
به گزارش الجزیره، پس از راهاندازی در بریتانیا، جایی که توجه بسیاری از فعالان و طرفداران مصرف اخلاقی را به خود جلب کرد، غزه کولا اکنون آماده ورود به بازار ایتالیا است. این ابتکار همچنین مورد توجه گسترده رسانههای بینالمللی قرار گرفته و گاردین در گزارشی به مأموریت بشردوستانه و تأثیر اجتماعی آن پرداخته است. ورود غزه کولا به ایتالیا همزمان با آغاز ماه رمضان خواهد بود، ماه روزهداری، تأمل و همبستگی. نوشیدن غزه کولا هنگام افطار نهتنها لذتبخش خواهد بود، بلکه به کنشی عملی در حمایت از مردم فلسطین تبدیل خواهد شد.
گاردین در گزارشی درباره این نوشیدنی جدید در اروپا مینویسد: «Gaza Cola» بر روی قوطی با خط عربی نوشته شده و طرحی از چفیه فلسطینی بهعنوان نماد مقاومت روی آن نقش بسته است. نکته جالب این است که طراح و مبتکر این نوشابه، خود علاقهای به نوشیدنیهای گازدار ندارد. قاشو، غزه کولا را رسانهای برای پیام مقاومت معرفی میکند و میگوید: «این بیانیهای است علیه شرکتهای خصوصی که در تجارت مسلحانه سرمایهگذاری میکنند. ما باید از آنها کرامت و شرافت مطالبه کنیم. باید بدانیم که پولمان چه تأثیری دارد، چراکه طمع آنها باعث نابودی خانهها و محیط زیست ما شده و به نسلکشی ما انجامیده است.»
قاشو از مدافعان جنبش بایکوت، انقطاع و تحریم (BDS) است. او در سال 2001 جنبش همبستگی بینالمللی (ISM) را تأسیس کرد و در سال 2010 در ناوگان آزادی غزه شرکت داشت. اصالتاً اهل نابلس در کرانه باختری است، اما بیش از 18 سال پیش مجبور به ترک فلسطین شد، درحالیکه تحت تعقیب نیروهای اشغالگر قرار داشت و بارها زندانی و شکنجه شد. او اکنون در بریتانیا زندگی میکند. سال گذشته، او «خانه فلسطین» را در مرکز لندن تأسیس کرد؛ مرکزی سیاسی و فرهنگی برای فلسطینیان و حامیانشان که بتوانند در آن «بدون شرمندگی فلسطینی باشند.»