آیت‌الله رمضانی: امام خمینی(ره) معادلات جهانی را تغییر داد

همه ما دانش آموختگان مکتب امام خمینی(ره) هستیم، ایشان رویکرد جامع به دین داشتند و معتقد بودند که دین باید کارآمدی جامع داشته باشد. امام خمینی(ره) به مسلمانان آبرو دادند و معادلات جهانی را در حوزه های سیاسی و دینی تغییر دادند. یک زمانی بلوک شرق و غرب در سهم خواهی بود اما امروزه آنچه در برابر نظام سلطه ایستاده، اسلام با فهم امام خمینی(ره) است.

 مراسم بزرگداشت امام خمینی(ره) و نکوداشت شهدای خدمت با حضور آیت الله رضا رمضانی دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) در محل اقامت سفیر جمهوری اسلامی ایران در شهر آبیجان در کشور ساحل عاج، برگزار شد. 

غدیر، الگویی جهانی برای شایسته‌سالاری

آیت الله رمضانی در این مراسم با اشاره به درس های غدیر اظهار کرد: آموزه غدیر این است که بهترین ها باید در مسئولیت قرار بگیرند. هر کسی متخصص و متعهد باشد، او باید در کار قرار بگیرد و امروزه این آموزه واقعا یک آموزه جهانی است. اگر در دنیا در کشورها ، بهترین ها حکومت می کردند، امروز چه اتفاقی رخ می داد. ما سه کربلا داریم، یک کربلا سال ۶۱ است که از چرایی اش زیاد گفتیم و از چگونگی اش کمتر صحبت کردیم. یک عاشورا در تاریخ است برخی می گویند که چرا از عاشورا نقل می کنید غزالی یک فتوا دارد که نقل کردن داستان کربلا، حرام است، چون در نهایت باید یزید را لعن کنی، در حالی که یزید ممکن است توبه کرده باشد و از نظر اخلاقی آدمی که توبه کرده را نباید لعن کرد، برخی حتی می گویند که یزید مجتهد بوده و خطا کرده است. یک عده ای هم می گویند که عاشورا استثنا است و نمی توان از آن الگو گرفت.

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) افزود: عاشورای سوم عاشورای در دست ما است، اگر کلمه عاشورا را در زبان لاتین سرچ کنید، اولین صفحه ای که می آید خون ریزی و قمه زنی است وقتی در وین بودم، اینها را نگاه می کردم و خیلی ناراحت می شدم که اصلا چقدر عاشورا را تنزل داده ایم. در حالی که امام خمینی(ره) می گوید والله والله گریه کردن برای امام حسین(ع) و عاشورا، سیاسی است، یعنی قیام حضرت سیدالشهداء(ع) برای اصلاح جامعه بوده است، چون در زمان ایشان، بدعت ها احیا شده و سنت ها از بین رفته بود. 

آیت الله رمضانی با بیان این که امام خمینی(ره)، باعث بزرگی جایگاه حوزه های علمیه شد، تاکید کرد: امام راحل به مرجعیت یک معنای جدید داد و ایشان به همه ما عظمت داد. زمانی در فرانسه در مورد امام خمینی(ره) صحبت کردم، بیشتر جمعیت غیرایرانی بودند، بعد از پایان سخنرانی ، چند نفر پیش من آمدند و گفتند که امام خمینی(ره)، فقط برای ایرانی ها نیست امام راحل ذخیره خداوند است. امام خمینی(ره) را خداوند در این عصر ذخیره کرد که با دم مسیحیایی خودش، ما را احیا کند کند. امام خمینی(ره) را کسی نشناخت، شهید مطهری می گفت علامه طباطبایی را باید صد سال دیگر شناخت، شناخت امام خمینی(ره) که زمانی بیش از این را نیاز دارد. امام راحل، چشمه و مظهری بود که ما را نجات داد و نگاه ما را عمیق و وسیع کرد تا امروز بفهمیم که دین و حج و غدیر و عاشورا چیست. 

امام خمینی(ره)؛ احیاگر مرجعیت و عزت امت اسلامی

وی با اشاره به مکتب امام خمینی(ره) اظهار کرد: ما شاگردان این مکتب هستیم و آنهایی که در این مسیر از این مکتب درس آموختند، هیچ باکی ندارند از این که خود را خدمتگذار مردم بدانند از جمله می توان از شهید رئیسی و شهید امیرعبداللهیان نام برد. شهید امیرعبداللهیان، مظهر ادب در دپیلماسی جمهوری اسلامی بود و این شهید به معنی واقعی کلمه، نصاب جدیدی را به دیپلماسی جمهوری اسلامی بخشید. من خیلی با این شهید، ارتباط کاری و عاطفی داشتم و او عنایت ویژه و خاص به مجمع جهانی اهل بیت(ع) داشت.

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) افزود: همه ما دانش آموختگان مکتب امام خمینی(ره) هستیم، ایشان رویکرد جامع به دین داشتند و معتقد بودند که دین باید کارآمدی جامع داشته باشد. امام خمینی(ره) به مسلمانان آبرو دادند و معادلات جهانی را در حوزه های سیاسی و دینی تغییر دادند. یک زمانی بلوک شرق و غرب در سهم خواهی بود اما امروزه آنچه در برابر نظام سلطه ایستاده، اسلام با فهم امام خمینی(ره) است. در هر جای دنیا که می رویم، دلداده این فهم هستند و نسبت به امام خمینی(ره) ابراز محبت می کنند. زمانی مقام معظم رهبری فرمودند که انقلاب اسلامی ایران بدون نام امام خمینی(ره) در هیچ جای دنیا شناخته شده نیست. لذا باید سیره امام خمینی(ره) را دوباره بررسی و تحلیل کرد و در اندیشه های ایشان تعمق داشته باشیم و اجازه ندهیم که اندیشه های امام راحل، تحریف شود.

آیت الله رمضانی با اشاره به دیدگاه امام خمینی(ره) درباره غدیر اظهار کرد: کتاب های زیادی درباره چرایی غدیر وجود دارد، اما امام خمینی(ره) تفسیر جدیدی درباره غدیر ارائه کرد. ایشان فرمودند که غدیر آمده است که به ما بیاموزاند که در سرنوشت خودمان حاضر باشیم. ببینید ایشان چه تفسیری از غدیر کرد و چه نگاه دوراندیشی در این زمینه داشت. غدیر آمده است که بشر در زندگی و سرنوشت خود، سهم داشته باشد، لذا مردم در واقعه غدیر، سه روز با حضرت امیرالمومنین(ع) بیعت کردند و کاروان هایی که جلو رفتند برگشتند تا بیعت انجام بدهند. 

وی در ادامه، قسط و عدالت را دارای تفاوت دانست و تصریح کرد: قسط فقط عدل اجتماعی است، اما عدل جامع است و شامل هم عدل فردی و هم عدل اجتماعی است. خداوند بشر را هم به عدل و هم به احسان، امر کرده است و ما مامور به تحقق عدالت می باشیم. البته اگر عدالت بخواهد، تحقق پیدا کند باید هزینه پرداخت، لذا حضرت امیرالمومنین(ع) در محراب عبادتش به دلیل شدت عدل به شهادت رسید. عدالت از آن چیزهایی است که خیلی از افراد، آن را تاب نمی آوردند، در دوران حضرت امیرالمومنین(ع) شاهد بودیم افرادی به واسطه توقع پاداشی که داشتند، وقتی پای عدالت رسید، کم آوردند. 

وی افزود: امام خمینی(ره) می خواست که این تفکر را برای ما جا بیندازد که در حوزه توحید باید کنش داشت. رسیدن به جایگاه توحیدی بدون کرامت، ممکن نیست. اکنون در غرب هم از کرامت، سخن می گویند، اما آن قدر از این شعارها سر دادند که این شعارها را مظلوم کردند. عدالت و معنویت در غرب مظلوم است، غربی ها این قدر معنویت را تنزل دادند که از معنویت بدون خدا و بدون دین سخن می گویند، عدالت را هم لوث و آلوده کرده اند. غربی ها، مصداق عدالت را در این می دانند که اگر دو نفر جنگ می کنند، به آن کسی که سلاح ندارد باید سلاح کمک کنیم تا این دو قشنگ با هم بجنگند. آن ها در صدد آشتی و صلح دادن نیستند، بلکه به دنبال فعال کردن کمپانی های سلاح فروشی خود هستند تا سود ببرند. از جمله چیزهایی که غرب با آن، واکنشی برخورد کرده، کرامت است و غربی ها سطح کرامت را خیلی پایین آوردند. من در سفر به کشور سنگال به جزیره گوره رفتم که به جزیره بردگان معروف است و سیصد سال آن جزیره محل نگهداری بردگان بود، هیئت هایی که به آنجا می بروند باید به جزیره گوره هم بروند تا دلبسته اینها نشوند. 

نقش امام در بازتعریف سیاست و دیانت در قرن حاضر

آیت الله رمضانی با اشاره به نگاه امام خمینی(ره) به کرامت اظهار کرد: امام خمینی(ره)، ساحت کرامت را نه واکنشی بلکه کنشی و هم دنیایی و هم آخرتی معرفی کردند. فهمی که امام راحل از دین به ما دادند با دیگران متفاوت بود. ایشان می فرمودند که من آمدم که آقایی تان را به شما برگردانم، من آمدم بزرگی تان را به شما برگردانم و در این حرکت هم خودم را به عنوان یک خادم می بینم، حرکت امام خمینی(ره) یک حرکت پیامبرگونه بود. امام به غیر از ابعاد فردی و اجتماعی دین، معتقد بودند دین وقتی می خواهد در جامعه پیاده شود، نیاز به حکومت دارد. ایشان اعتقاد داشتند که برای تحقق عدالت و کرامت نیاز به حکومت است. از دیدگاه امام راحل در عصر مدرنیته و پست مدرنیته، حکومت دینی ممکن است. 

وی، شرط تحقق عدالت و اجرای احکام شریعت اسلام را تشکیل حکومت توسط یک حاکم عادل دانست و خاطرنشان کرد: پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، یک عده ای معتقد بودند که تشکیل حکومت دینی، محال است و نظریه ای دادند که هیچ انقلاب دینی در دنیا رخ نمی دهد و انقلاب ها یا لائیک یا سکولار هستند. اما امام خمینی(ره) یک انقلاب دینی را هدایت و به پیروزی رساند. در همان دوره عده ای در قم و زندان که حتی به زندان هم افتادند به اصلاح تدریجی معتقد بودند، اما امام خمینی(ره) می گفتند که با اصلاح تدریجی نمی توان کاری کرد و باید انقلاب رخ بدهد، لذا انقلاب دینی رخ داد، انقلابی که رویکرد حداکثری نسبت به دین با رویکرد افزایش کارآمدی دین، داشت. دین فقط در حوزه های تهجد و شب زنده داری و اشک ریختن و عبادت نیست امام غیر از آن عبادت فردی ما را متوجه به یک عبادت اجتماعی کرد لذا بشر باید به سمت نظام توحیدی حرکت کند، در عین این که آن که به سمت نظام توحیدی حرکت می کند از آن طرف هم باید در حوزه عدالت هم تلاش کند.

نوشته های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا