یادداشت | مظلومیتِ مضاعف غزه؛ آغازگر موج جدید بیداری انسانی در غرب

با وجود سکوت شرم آور دولت های مدعی غربی و از جمله سران کاخ سفید در برابر جنایات بی شرمانه و بی سابقه صهیونیست ها علیه مردم بی دفاع غزه، شاهد موج جدیدی از بیداری انسانی در غرب و از جمله در میان نسل جوان دانشگاهی کشورهای اروپایی و آمریکا هستیم.

نفرت بسیاری از مردم دنیا از صهیونیسم و جنایات بی سابقه غاصبانِ سرزمین فلسطین در روزها و هفته های اخیر چنان شده که صدای حتی برخی سیاستمداران غربی را درآورده البته از این حیث که تداوم این وضع، کیان اسرائیل را به مخاطره جدی می اندازد.

پس از گذشت بیست ماه از تهاجم نظامی گسترده ارتش اشغالگر به نوار غزه، موجی از خشم و اعتراض جهانی نسبت به اقدامات صهیونیست ها در گوشه گوشه‌ی دنیا و از جمله در آمریکا و اروپا به راه افتاده که پیش از این کمتر چنین روندی سابقه داشته است.

افزایش نفرت جهانی علیه تداوم جنایات صهیونیست‌ها

واقعیت امر آن است که تظاهرات میلیونی در خیابان‌های پاریس، لندن، رم، برلین، نیویورک، سان‌فرانسیسکو و … و همچنین اعتراضات شدید اندیشمندان و گاه سیاست مداران غربی حاکی از آن است که افکار عمومی غرب دیگر نه‌تنها اسرائیل را به ‌عنوان یک «قربانی» نمی‌شناسد، بلکه آن را عامل اصلی یکی از بدترین فجایع انسانی در قرن حاضر برمی شمارد و این نفرت با توجه به تداوم جنایات صهیونیست ها علیه مردم بی دفاع غزه، قطعاً در آینده نزدیک روند صعودی به خود خواهد گرفت.

در طول این ۲۰ ماه، تعداد شهدای فلسطینی در غزه از ۶۰ هزار نفر نیز عبور کرده و بر اساس آمارها بیش از ۷۰ درصد آنان را زنان و کودکان تشکیل می‌دهند.

تحرک تاریخی جنبش های دانشجویی غرب علیه ظلم اسرائیل

بنابرگفته مهدی بختیاری، روزنامه نگار گرچه جنبش‌های دانشجویی در غرب طی دهه‌های گذشته عموماً مواضعی خنثی و بی اثر نسبت به مسأله فلسطین داشتند، اما در حال حاضر این جنبش ها به صحنه‌هایی از فریاد «آزادی فلسطین» و «تحریم اسرائیل» تبدیل شده‌اند، کما این که دانشگاه‌هایی همچون هاروارد، کلمبیا، ییل، آکسفورد و سوربن، شاهد اعتصاب‌ها، تحصن‌ها و برپایی چادرهای حمایت از غزه در طول ماه های اخیر بوده‌اند.

وی همچنین افزود: همه این مسایل به خوبی نشان می دهد که نسل جوان غرب به ویژه تحصیلکردگان آن ها، امروز برخلاف روایت‌های رسمی، خود را در کنار زنان و کودکان مظلوم غزه می‌بینند و نه در کنار مسئولان و افسران رژیم جعلی اسرائیل. ضمن آن که بسیاری از اندیشمندان امروز دنیا و به طور خاص دانشگاهیان، میان یهود و صهیونیسم قائل به تفکیک جدی هستند.

وی در توضیح این بخش از سخنان خود گفت: به هر حال باید توجه داشت که میلیون‌ها نفر در سراسر جهان با دین یهود مشکلی ندارند کما این که می بینیم حتی در بسیاری از تظاهرات‌ها، خاخام‌های یهودی ضدصهیونیست حضور پررنگ دارند اما آنچه امروز هدف اعتراض قرار گرفته، پروژه سیاسی ـ نظامی صهیونیسم است که به نام دین؛ آپارتاید، اشغال، تروریسم، نسل‌کشی و جنایات فجیع علیه بی‌گناهان را توجیه می‌کند.

برچسب یهودستیزی دیگر جواب نمی‌دهد

این روزنامه نگار و فعال رسانه ای همچنین ادامه داد: در عین حال باید توجه داشت که سران اسرائیل در برابر این موج خشم جهانی، به تاکتیک قدیمی خود بازگشته اند که شامل همان برچسب یهودستیزی است. رسانه‌های رسمی این رژیم با پوشش هدفمند تظاهرات‌ها سعی دارند چهره معترضان را افراطی، نژادپرست و ضدیهود معرفی کنند و به همین خاطر نیز نتانیاهو بارها در سخنرانی‌های خود اعتراضات ضدصهیونیستی را با نازیسم مقایسه کرده و از دولت‌های غرب خواسته با معترضان برخورد شدید امنیتی داشته باشند. در واقع باید گفت که این سیاست با هدف کاهش فشار سیاسی علیه اسرائیل اجرایی می شود، ضمن آن‌که آن‌ها می خواهند به این طریق توجه افکار عمومی دنیا را از جنایت‌های صورت گرفته در غزه منحرف کنند.

وی خاطرنشان کرد: رژیم صهیونیستی می کوشد تا هرگونه انتقاد از اشغالگری یا کشتار غیرنظامیان را به ‌عنوان تهدیدی برای یهودیان جهان معرفی کرده و از آن بهره‌برداری تبلیغاتی کند اما این تلاش‌ها دست‌کم در میان مردم با شکست مواجه شده و اثر معکوس گذاشته است.

بغرنج ترین شرایط برای یک رژیم منحوس

برپایه نظرسنجی‌های مؤسسات آمریکایی، برای اولین‌بار، تعداد و فراوانی آمریکایی‌هایی که سیاست‌های اسرائیل در غزه را «غیرقابل‌ قبول» می‌دانند از ۵۵ درصد فراتر رفت و این رقم در اروپا حتی بالاتر است کما این که در برخی کشورهای اروپایی همچون ایرلند یا اسپانیا، اکثریت مردم خواهان قطع کامل روابط با اسرائیل و اخراج دیپلمات‌های رژیم از کشورشان هستند. از سوی دیگر کلیپ ها و ویدئوهای مربوط به کودکان شهید فلسطینی، بیمارستان‌های ویران و زنان عزادار، قلب میلیون‌ها نفر را در سراسر دنیا لرزانده و همه اینها اسرائیل را در یکی از بغرنج‌ترین موقعیت‌های تاریخ منحوس ۷۷ ساله خود در عرصه بین‌الملل قرار داده است.

اصطلاحی که نشانه بیداری انسانی در غرب است

اصطلاح genocide که این روزها در دانشگاه‌ها، راهپیمایی‌ها، بیانیه‌ها و حتی کلاس‌های درس، با تلفظ صریح و طنین‌انداز «جِنوساید» شنیده می‌شود، نه فقط محصول ادبیات فلسطینی، بلکه نشانه ای بارز از بیداری افکار عمومی در دنیای غرب است؛ کلمه ای که از زبان دانشجویان، اساتید، روشنفکران و نهادهای دانشگاهی غرب شنیده می‌شود، درست در دل نظام‌هایی که پیش از این، همواره نسبت به جنایات رژیم صهیونیستی سکوت یا مماشات پیشه کرده بودند.

یادی کنیم در همین راستا از بیانیه‌ تاریخی دانشجویان دانشگاه هاروارد که سه روز پس از واقعه طوفان‌الاقصی منتشر شده و در آن آمده بود: «اتفاقات امروز در خلأ رخ نداده است. در ۲ دهه گذشته، میلیون‌ها فلسطینی در غزه مجبور شده‌اند در زندانی با هوای آزاد و باز زندگی کنند. مقامات اسرائیلی قول می‌دهند «درهای جهنم را باز کنند» اما قتل عام در غزه از قبل آغاز شده است. فلسطینی‌ها در غزه پناهگاهی ندارند، نیز جایی برای فرار. در روزهای آینده، فلسطینی‌ها مجبور خواهند شد بار سنگین خشونت اسرائیل را به دوش بکشند. تنها رژیم آپارتاید مقصر است. خشونت اسرائیل به مدت ۷۷ سال تمام جنبه‌های موجودیت فلسطین را تشکیل داده است. از تصرفات سیستماتیک زمین گرفته تا حملات هوایی دائمی، بازداشت‌های خودسرانه تا ایست‌های بازرسی نظامی و جدایی اجباری خانواده‌ها تا قتل‌های هدفمند، فلسطینی‌ها مجبور شده‌اند در حالت مرگ، چه آهسته و چه ناگهانی زندگی کنند. امروز مصیبت فلسطین وارد سرزمینی ناشناخته شده است. روزهای آینده مستلزم ایستادگی قاطع در برابر انتقام‌جویی استعماری است. ما از جامعه هاروارد می‌خواهیم برای توقف نابودی مداوم فلسطینیان اقدام کنند».

مقاومت سرسختانه؛ تنها راه مقابله با جنایات اسرائیل

دکتر محمدصادق خرسند، استاد دانشگاه و تحلیلگر مسایل سیاسی معتقد است: بیانیه دانشجویان هاروارد که بیش از ۳۰ نهاد دانشجویی آن را امضا کرده‌ بودند، نه‌تنها فکت‌های تاریخی را بازیابی می‌کند، بلکه چارچوب تحلیلی رایج مبتنی بر «دوگانه‌ حمله و پاسخ» را کنار می‌گذارد. از نگاه آنان، آنچه در غزه رخ می‌دهد یک رویداد دفعی نیست، بلکه مرحله‌ای از یک پروژه تاریخی است که طی آن، مردم فلسطین گام‌به‌گام از زمین، هوا، زندگی، امید و تاریخ رانده شده و تنها راه را در مقاومت سرسختانه در برابر یک رژیم جعلی و در عین حال جنایتکار دانسته اند.

وی همچنین ابراز داشت: واقعیت امر آن است در دنیایی که مفاهیمی همچون حقوق بشر، کرامت انسانی و آزادی بیان، به واژگان پرتکرار و کم تأثیر در بیانیه‌های دیپلماتیک و نشست‌های بین‌المللی تبدیل شده اند، آنچه در غزه می‌گذرد، نه تنها یک تراژدی انسانی، بلکه میدان نزاعی بر سر معنای انسانیت است.

یادی از یک نامه تاریخی و نویدبخش

وی خاطرنشان کرد: از آن سوی قضیه، هر چند که در شرایط کنونی در دانشگاه های آمریکایی و اروپایی، عناوین و عبارات تهدیدآمیزی همچون «تعلیق»، «اخراج»، «قطع بورسیه»، «بازداشت» و «فهرست‌سازی» بیشتر از شعار «از رودخانه تا دریا، فلسطین آزاد خواهد شد» کاربرد دارد اما این به معنای پایان مقاومت نیست. اگر ساختارهای حقوقی و رسانه‌ای جهان غرب نتوانند نسل‌کشی را متوقف کنند و تنها به سرکوب شهروندان خود بپردازند، این نهادها خود به بخشی از راه‌حل بدل خواهند شد. همین چند وقت پیش، عبارتی را از یکی از اساتید دانشگاه های غرب می خواندم که گفته بود حقیقتاً اگر واژه‌ها نتوانند از جان بی‌دفاع انسان‌ها دفاع کنند، پس چه رسالتی برای‌شان باقی خواهد ماند؟

خرسند افزود: آنچه امروز در دانشگاه‌های آمریکا، اروپا و سایر نقاط جهان در حمایت از مردم فلسطین در حال وقوع است، نشانه یک رویداد بسیار مهم و برجسته است و ما به خاطر داریم سال گذشته نامه تاریخی رهبر معظم انقلاب را به دانشجویان غربی حامیِ مقاومت که در آن نامه ایشان نه‌تنها آنها را بخشی از جبهه مقاومت می‌خواندند، بلکه نوید تغییر پارادایم در افکار عمومی جهان را دادند و لذا همین نامه را هم باید از منظر تجلیل از مقاومت و ایستادگی تحلیل و ارزیابی کرد.

وی بیان داشت: حضرت آقا در آن نامه یک نوید جدی به آزادی خواهان عالم داده و تأکید فرمودند: «من می‌خواهم به شما اطمینان دهم امروز وضعیت در حال تغییر است. سرنوشت دیگری در انتظار منطقه حساس غرب آسیاست. بسیاری از وجدان‌ها در مقیاس جهانی بیدار شده و حقیقت در حال آشکار شدن است. جبهه مقاومت هم نیرومند شده و نیرومندتر خواهد شد. تاریخ هم در حال ورق خوردن است».

نوشته های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا