کنفرانس بینالمللی «بناء الجسور بین المذاهب» (پلزنی بین مذاهب)، برای دومین سال متوالی در مکه مکرمه برگزار شد. این رویداد که با حمایت سلمان بن عبدالعزیز پادشاه عربستان سعودی برگزار شد، علمای دینی بیش از ۹۰ کشور را گرد هم آورد.
شرکتکنندگان در این کنفرانس بر لزوم پشت سر گذاشتن اختلافات تاریخی و تمرکز بر همکاری و همگرایی تأکید کردند. شیخ عبدالعزیز آل شیخ، مفتی اعظم عربستان سعودی، در سخنان خود از مسئولیت خطیر علمای اسلام در تقویت صدای حکمت و تعقل سخن گفت و بیان کرد: «مشکلات جهان اسلام باید به فرصتی برای همگرایی و نه عاملی برای تفرقه تبدیل شود.»
وی بر اهمیت ایجاد اعتماد و تقویت پیوندهای اخوت اسلامی تأکید کرد.
محمد العیسی دبیرکل رابطة العالم الإسلامی(اتحادیه جهان اسلام) نیز بر ضرورت حرکت از سطح گفتوگو به مرحله عمل تأکید کرد و گفت: «این کنفرانس در ادامه دستاوردهای نشست سال گذشته، به دنبال اجرای برنامههای عملی برای تحقق ائتلاف اسلامی بر مبنای اشتراکات گسترده میان مذاهب است.»
تقویت گفتوگو و همزیستی مذهبی
یکی از مهمترین مباحث مطرحشده در این کنفرانس، اهمیت گفتوگوی دروناسلامی و ضرورت درک و احترام به تنوع مذهبی بود. محمد العیسی با اشاره به اینکه اختلاف و تنوع، سنت الهی است، تأکید کرد: «چنانچه این اختلاف در مسیر آگاهی و مقاصد والا هدایت شود، میتواند به عامل پیشرفت تبدیل گردد. اما اگر به ورطه تعصب و نزاع کشیده شود، نتیجهای جز آسیب برای امت اسلامی نخواهد داشت.»
براساس گزارش الاشرق الاوسط، در این راستا، سند «بناء الجسور» که سال گذشته تدوین شده بود، بهعنوان مبنای اصلی حرکت همگرایانه بین مذاهب مطرح شد. این سند شامل ۲۸ بند است که بر ارزشهای تسامح، همزیستی و تقویت همکاریهای مذهبی تأکید دارد و مورد تأیید سازمان همکاری اسلامی نیز قرار گرفته است.
این روزنامه سعودی در ادامه آورده است: «برگزاری این کنفرانس در مکه، نشانهای روشن از نقش پیشرو عربستان در ایجاد وحدت اسلامی است. این کشور تلاش دارد از تعصبات فرقهای فراتر رفته و الگویی از تعامل مثبت و سازنده میان مذاهب ارائه دهد. در این راستا، مجموعهای از برنامههای راهبردی برای اجرای عملی اسناد و مصوبات کنفرانس تدوین شده است که شامل تأسیس موسوعة «المؤتلف الفكری الإسلامی» (ائتلاف فکری اسلامی) و راهاندازی طرحهای علمی و فرهنگی برای تقویت تفاهم مذهبی است.»
در پایان گزارش روزنامه عربستانی آمده است: «کنفرانس بناء الجسور بین المذاهب نهتنها بستری برای گفتوگو، بلکه مکانی برای تدوین و اجرای راهکارهای عملی جهت اتحاد اسلامی است. تأکید بر عبور از تفرقههای گذشته، حرکت بهسوی همگرایی مبتنی بر اشتراکات و تلاش برای دستیابی به یک ائتلاف اسلامی مؤثر، از مهمترین پیامهای این نشست است. این کنفرانس نشان داد که وحدت اسلامی نه یک شعار، بلکه یک پروژه عملی است که با همت و اراده جمعی قابل تحقق خواهد بود.»
گفتنی است دومین همایش بین المللی «پلزنی بین مذاهب اسلامی» زیر نظر سازمان همکاری اسلامی ۱۵ تا ۱۶ اسفند در مکه مکرمه برگزار شد. از ایران، حجج اسلام احمد مبلغی و حمید شهریاری، دبیرکل مجمع تقریب مذاهب اسلامی، در این کنفرانس حضور داشتند.[1]
مهمترین مصوبات کنفرانس
در این کنفرانس، مصوباتی توسط شرکتکنندگان به تصویب رسید که مهمترین آنها به شرح زیر است:
- تصویب سند راهبردی «پلزنی میان مذاهب اسلامی» شامل ۲۸ بند برای همکاری علمی و فکری بین مذاهب.
- ایجاد «شورای هماهنگی مذاهب اسلامی» برای نظارت بر اجرای این سند در جوامع مسلمان.
- پذیرش «دانشنامه همگرایی فکری اسلامی» که توسط مرکز حمایت فکری وزارت دفاع عربستان تدوین شده و هدف آن تقویت تعامل بین مذاهب بر اساس اصول مشترک اسلامی است.
- حمایت از ملت فلسطین و تشکیل هیئتهایی از علمای مذاهب برای جلب حمایت بینالمللی از این موضوع.
- تأکید بر لزوم احترام به تنوع اسلامی و ترویج گفتوگو برای حل اختلافات، بهدور از تکفیر و درگیریهای مذهبی.
- هشدار درباره افزایش تنشهای رسانهای مذهبی و لزوم گسترش آگاهی اسلامی معتدل برای مقابله با طایفهگرایی.
- ایجاد جایزه سالانه برای افراد و نهادهایی که در راستای اهداف «سند پلزنی میان مذاهب اسلامی» گام برمیدارند تا فرهنگ تسامح و همگرایی میان مذاهب تقویت شود.
- توسعه پروژههای علمی و فکری که به تقویت همبستگی اسلامی و مقابله با تفرقه کمک میکنند.[2]
[1] fa.shafaqna.com/news/2000320
[2] fa.shafaqna.com/?p=2002921