یادداشت | تغییرات دینی چگونه بر سیاست آمریکا تأثیر می‌گذارد؟

پس از یک دوره طولانی از رشد پیوسته، نسبت آمریکایی‌هایی که به هیچ دین خاصی تعلق ندارند - که به آن‌ها «بی‌دین» گفته می‌شود و خود را بی‌خدا، ندانم‌گرا یا بی‌تعلق مذهبی معرفی می‌کنند - به حدود ۲۹ درصد رسیده و در همین سطح ثابت مانده است. همچنین، نسبت مسیحیان نیز که طی چند دهه کاهش یافته بود، اکنون در سطح ۶۲ درصد تثبیت شده است.

پس از یک دوره طولانی از رشد پیوسته، نسبت آمریکایی‌هایی که به هیچ دین خاصی تعلق ندارند – که به آن‌ها «بی‌دین» گفته می‌شود و خود را بی‌خدا، ندانم‌گرا یا بی‌تعلق مذهبی معرفی می‌کنند – به حدود ۲۹ درصد رسیده و در همین سطح ثابت مانده است. همچنین، نسبت مسیحیان نیز که طی چند دهه کاهش یافته بود، اکنون در سطح ۶۲ درصد تثبیت شده است. این داده‌ها نتیجه مطالعه‌ای از مرکز پژوهشی «پیو» (شناخته‌شده‌ترین مرکز مطالعات آماری دین در جهان) است. اما این تغییر در وابستگی‌های دینی چه تأثیری بر سیاست آمریکا خواهد داشت؟ نقشه دینی آمریکا از چه گروه‌هایی تشکیل شده است؟ و چگونه دین‌داری یا بی‌دینی بر گرایش سیاسی به راست یا چپ اثر می‌گذارد؟

تغییر چشمگیر

اگرچه در سرشماری‌های رسمی آمریکا اطلاعاتی درباره وابستگی‌های دینی مردم جمع‌آوری نمی‌شود، اما مرکز «پیو» در ۱۷ سال گذشته مطالعات خود را در این زمینه ادامه داده است. در پژوهشی تازه که طی هفت ماه انجام شده، مشخص شد که روند کاهش مسیحیان متوقف شده و نشانه‌هایی از تثبیت بروز کرده است. این مطالعه که با مشارکت حدود ۳۷ هزار نفر از سرتاسر ۵۰ ایالت آمریکا و واشنگتن دی‌سی انجام شده، نشان می‌دهد که شش نفر از هر ۱۰ آمریکایی، معادل ۶۲ درصد بزرگ‌سالان، خود را مسیحی می‌دانند.

این رقم که طی سال‌های ۲۰۱۹ تا ۲۰۲۴ تقریباً ثابت مانده، در مقایسه با سال ۲۰۱۴ کاهش ۹ درصدی و نسبت به سال ۲۰۰۷ کاهش ۱۶ درصدی داشته است، چرا که در آن زمان ۷۱ و ۷۸ درصد خود را مسیحی معرفی می‌کردند. این بدان معناست که رشد سکولاریسم که سال‌ها چهره غالب آمریکا بود، اکنون متوقف شده و حتی روندی معکوس گرفته، که می‌تواند تأثیرات قابل توجهی بر سیاست داخلی و خارجی آمریکا داشته باشد؛ زیرا رابطه دین و سیاست در این کشور، تاریخی و عمیق است.

دین و سیاست

در سال‌های اخیر، مسائل مرتبط با دین بیش از پیش با شکاف‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی درآمیخته و حتی آن‌ها را عمیق‌تر کرده‌اند. دین اکنون نقشی محوری و فزاینده در شکل‌گیری هویت‌های فرهنگی و سیاسی ایفا می‌کند و این موضوع تأثیرات عمیقی بر روند سیاست‌گذاری و انسجام اجتماعی گذاشته است.

اما توقف رشد یا کاهش سکولاریسم لزوماً به معنای زوال حضور «بی‌دینان» یا کاهش تأثیر آن‌ها در جامعه آمریکا نیست. دکتر «دیوید کمپبل»، متخصص علوم سیاسی در دانشگاه نوتردام ایندیانا، بر این باور است که با توجه به جمعیت قابل‌توجه این گروه، احتمالاً نفوذ آن‌ها در عرصه سیاسی افزایش خواهد یافت یا دست‌کم در سطح فعلی باقی خواهد ماند.

یکی از دلایل این موضوع، پیچیدگی رابطه دین و سیاست است. اگرچه انتظار می‌رود بسیاری از رای‌دهندگان سکولار به جناح چپ گرایش داشته باشند، نکته جالب اینجاست که گروه قابل‌توجهی از رای‌دهندگان بی‌دین از دونالد ترامپ در انتخابات‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۴ حمایت کرده‌اند.

نوشته های مرتبط

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا