به گزارش خبرنگار خبرگزاری حوزه از مشهد، حوزههای علمیه ایران، بهویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، نقشی محوری در تبیین و ترویج گفتمان اسلام ناب محمدی(ص) در عرصه بینالملل ایفا کردهاند. آموزههای برخاسته از این نهاد ریشهدار دینی، نهتنها موجب بیداری اسلامی و باز تعریف هویت دینی ملتها شده، بلکه به پشتوانه فکری جبهه مقاومت در برابر نظام سلطه جهانی نیز تبدیل شدهاند.
به همین منظور مسعود شجره، رئیس مؤسسه اسلامی حقوق بشر لندن، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در مشهد، با اشاره به اقدامات حوزه علمیه در عرصه بین الملل اظهار داشت: بیتردید حوزههای علمیه ایران، بهویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در ارائه اسلام ناب محمدی(ص) و معرفی چهره اصیل اسلام در سطح منطقه و جهان، نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری داشته است.
تحول نقش حوزه در دوره پس از انقلاب اسلامی
وی با بیان اینکه دوران پس از انقلاب، فصل تازهای در فعالیتهای بینالمللی حوزه رقم زد، گفت: بخش دوم فعالیتهای حوزههای علمیه، یعنی دوره پس از انقلاب، بسیار متفاوت و موثر بوده است؛ در این دوره، روحانیت و حوزه توانستند اسلام را آنگونه که هست، مبتنی بر فطرت و عقلانیت و با تأکید بر آموزههای اصیل، معرفی کنند و به مقابله با قرائتهای انحرافی از دین بپردازند.
تربیت چهرههای شاخص مقاومت؛ افتخار حوزههای علمیه
رئیس مؤسسه اسلامی حقوق بشر لندن در ادامه با اشاره به نقش حوزه در پرورش رهبران جریان مقاومت اظهار داشت: ما امروز شاهد آن هستیم که شخصیتهایی همچون شهید سید حسن نصرالله، شهید سیدهاشم صفیالدین و شیخ ابراهیم زکزاکی از جمله ثمرات درخشان تربیتی حوزههای علمیه هستند.
وی اضافه کرد: این افراد شخصیت هایی هستند که نه تنها در عرصههای علمی، بلکه در میدان مبارزه، نماد مقاومت و ایستادگی در برابر ظلم و استکبار شدند.
شجره با اشاره به وجود برخی خلأها در عرصه بینالملل تأکید کرد: با وجود تلاشهای چشمگیر، اما هنوز حوزه نتوانسته در سطح بینالمللی آنگونه که شایسته است، حضور مستمر و ساختارسازی داشته باشد؛ متأسفانه، برخی ناهماهنگیها میان نهادهای مسئول، نظیر وزارت امور خارجه، صداوسیما و دیگر بخشهای مرتبط با دیپلماسی عمومی، موجب شده است که ظرفیتهای علمی، فرهنگی و اعتقادی حوزه در سطح جهانی بهدرستی شناخته نشود و به کار گرفته نشود.
آرامش دینی، پاسخ به بحران معنویت در جهان امروز
شجره ادامه داد: جهان امروز، بهویژه نسل جوان، تشنه آرامش، معنا و ثبات است و این حوزههای علمیه هستند که میتوانند با تأکید بر معارف قرآن و سنت و بهرهگیری از آموزههای اهلبیت(ع)، نقش محوری در انتقال معنویت اصیل اسلامی به جهانیان ایفا کنند.
وی تاکید کرد: ما باید این فرصت را مغتنم بشماریم و حوزه را به یکی از کانونهای مؤثر در پاسخ به بحران معنویت در غرب تبدیل کنیم.
توصیه راهبردی برای آینده حوزه در عرصه بینالملل
رئیس مؤسسه اسلامی حقوق بشر لندن با بیان اینکه مسیر مقاومت نیازمند یاری و همراهی است، تصریح کرد: سازمانهای اسلامی بسیاری با هدف حمایت از ملتهای مظلوم شکل گرفتهاند، اما اگر این مسیر بدون همافزایی و برنامهریزی دقیق ادامه یابد، در میانه راه با کاهش یاران و افزایش موانع مواجه میشود.
وی تصریح کرد: امروز حوزههای علمیه باید با تدوین نقشه راه علمی، فرهنگی و رسانهای و با انسجام بین نهادی، جایگاه تمدنی خود را در عرصه جهانی تثبیت کنند.
وی افزود: آینده از آن حوزهای است که بتواند فریاد مظلومیت ملتها را به گوش جهانیان برساند و با تربیت نیروهای نخبه،در میدان جهاد علمی و جهاد تبیین، پیشگام باشد.